2018年12月31日 星期一

叔大通普的二零一八年年結

首先預祝大家新年快樂、身體健康!寫上篇個時我以為會忍唔住間唔中寫下,最後都忘記左依個blog,但年結無理由唔寫返篇。

今年可以話係好大改變既一年,我四月份已經搵到正職,五月先畢業,開始邊讀書邊返工,到現在做左過半年,仲慢慢習慣緊工作既節奏。講起我份工,同賭業有超大關連,基本上全澳賭場,甚至東南亞、亞洲既賭場都有機會去,去過咁多場,開左唔少眼界,亦令我作為澳門人感到自豪,論規模、論制度、論財力,我敢講係亞洲無一個地方搞賭比我地搞得更有聲有色。

至於投資,我已經賣曬D股票,但幸運既係我今年仍然有28%增長,比起上年31%倒退3%,咁無左股票、股息,D錢邊度嚟? 今年既收入分為四個來源,第一個係月薪,第二個係沽空恆指,第三個係做定期,第四係出售股票既盈利(屬一次性收入),今年有咁既表現都算係咁,來年我保守目標係25%增長。(唔好睇少依D定期,起碼叫100%有錢落袋)



沽空恆指,係我未清倉前已經有既想法,我研究左好耐到底用咩工具,牛熊窩輪期權期指,仲有7300,最後我揀左期指,因為我較為明白期指操作,其他我太蠢睇唔明,就係咁我沽住兩張細期,一路由大三巴斬到去媽閣,直到現在我仍然有兩張細期係手,期指我無記錯係有10倍左右槓桿,但我份人比較老實,除左保證金我再入多十五萬落去,以現價計三萬點左右先會比人追魂Call,但我肯定未到三萬點已經走夾唔透。(沽空唔容易架,大家想沽空前一定一定一定要做足功課,唔好賺得/死得不明不白)

榮辱之戰,我同好友既戰爭仲未完架,目前我嬴個馬頭,但一日未到期限,一日都未叫分出勝負,任何一個條件唔達到都當我輸,有網友話唔好咁認真,老實講我真係好認真,唔係講笑發up瘋,我每一個投資決定都絕不草率,每一個決定都有相應既策略,咁樣輸左先會知道自己衰咩,如果唔係只會一直輸落去。

最後,都要再講多次,沽空唔容易架,就好似依兩日回彈,我由賺七千幾變到蝕五千幾,個波幅唔係人人能夠承受,唔係銀碼上既壓力,係心理上既壓力,要好堅定自己既睇法,只要大勢與你預測既正確,經過月月結算後,你都係會賺錢,但當中經過無數大風大浪。

教人會發達,因為學費袋袋平安,但比人教個個就難講,我無資格教人投資/沽空,但有一句一定人人受用。就係「飲多D水,早D訓。」既肺話...........

「一定要做足功課,一定要設止蝕位,一定要做足功課,一定要設止蝕位,一定要做足功課,一定要設止蝕位。」 真係打從心底既「肺」腑之言,希望大家事事順利,來年大賺,最重要身體健康,二月尾再見。




沒有留言:

張貼留言